jom ikut :

Tuesday, January 29, 2013

resepi #5 ~ kuih siput sira

بسم الله الرحمن الرحيم


erkk... kuih siput lagi... kemaruk betul ni...

masa hari tu buat kuih siput... up load picha dekat facebook... tiba-tiba, ada pula yang berminat nak order... adush... *tepuk dahi* baru first time buat kot... tiba-tiba nak buka untuk order??? tak berapa yakin nak ambil order... memandangkan nak buat dia agak remeh... sebenarnya kalau dah biasa buat tak remeh mana pun... menguli tu kita saya ok lagi... tapi bab nak menggentel tu... setengah hari kot duduk dekat dapur... *erkk berdiri kot yang betulnya* aiyayaya... menyiput sambil berdiri... *pengsan*

kuih siput ni sedap di jadikan snack... sambil-sambil mengadap laptop tengok cerita... layan facebook... sambil mengunyah... memang heaven la... tengok-tengok telap dah kosong... nak buat lagi??? owhh... ambil mood rajin dulu...

maka pagi jumaat 4 hari lepas... terseraplah mood separa rajin ke dalam diri... atas permintaan seorang akak di cairo nak order... jadi pagi-pagi lepas subuh merajinkan diri ke dapur menguli , menggentel & menyiput... tapi tak jual pun... saja buat dan bagi je... lagi pun buat tak banyak... tak laraaaaaaaaat!!!!!!... so, kita buat yang terlarat je la... jadilah buat rasa-rasa...

akibat daripada serapan mood yang separa rajin tadi dah menjadi terover rajin... kita buatkan yang separuh siput biasa dan separuh lagi siput sira... haaa... rajin tak???

sebenarnya nak tutup 'kegosongan' yang berlaku ke atas siput tu... nak cover baik punya kasi merah menyala... dan pedas-pedas sikit... manis-manis campur pahit-pahit sikit... kihkihkih...

* hahahambek ko panjang pulekk intronye *


RESEPI KUIH SIPUT <<< tengok sini

ni resepi untuk sira je kita bagi

resepi asal ambil dekat sini >>> KUIH GUNTING SIRA 
actually dia buat untuk kuih gunting tapi kita olah buat dekat kuih siput...
dan resepi bawah ni kita olah ikut tekak sendiri.... hehe....

bahan-bahan :

- 3 senduk cili kisar ( kita blend segenggam cili kering )
- 3 ulas bawang putih ( tumbuk )
- cuka
- garam
- gula
- minyak

cara-cara :

1. panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga layu dan naik bau...
2. masukan cili kisar... kita gorengkan dia...
3. masukan cuka + gula + garam... seimbangkan rasa dia... ikut selera masing-masing...
4. agak-agak dah garing... tutup api masukan siput dan gaul sebati...
5. buka api... dan masak hingga sambal kering....



tadaaa... dah siap boleh makan... 

kalau tak sabar... tak payah tutup api... sambil masak sambil ko makan... hehe...
kalau mak mertua ada jangan buat... tak sopan nampak sangat kegelojohannya... time takde je boleh buat... agaggaga... *syhhh... diam jangan bagitahu orang... kucing takpe*



nota hati : tangan dah gatal nak main jarum ngn benang lah pulak...
 


Saturday, January 19, 2013

resepi #4 - kuih siput

 
بسم الله الرحمن الرحيم


alhamdulillah... masih di beri nafas untuk terus mencari redha-Nya sebagai khalifah di bumi ini...

jom main masak2!!!


sebenarnya dah lama nak buat kuih siput ni... dari sebelum exam hari tu... al-maklumlah... musim2 sejuk + exam memang akan membuatkan kita-kita di sini rasa nak mengunyah 24hours... perut asyik lapar je... lagi-lagi aku... yang memang kerjanya nak makan je... tapi tak gumuk-gumuk juga... aihhh... selalu orang cakap
" ko ni makan banyak tapi gemuk2 jugak "
haa... tu la kan... aku pun tak tahu... orang makan aku makan... orang tak makan aku makan... orang makan sepinggan aku berpinggan2 tapi macam ni juga... penat aihhh... tapi tu la... kadang orang kughuih ni tak de lemak... tapi kolestrol... tu yang bahaya tu... apa pun bersyukurlah... kurus ke gemuk... yang penting sihat...


semalam pagi-pagi lagi aku dah bersemangat nak menyiput... baru ni ada masa... nak buat time exam... memang tak la... balik2 buka laptop cari resepi lepas tu terliur... asyik2 cakap " ermm sedapnya " sambil slurrrppp ayer liyor... kecur kot... lagi2 tengok masakan malaysia... home sick terus...

ok stop membebel... jom kita terus ke resepi...
memang macam ni bila dah start membebel tak reti berenti... ngehngehngeh...


KUIH SIPUT SIDUT PADANG PASIRUN
 resepi asal di ambil dari my resepi... tapi tak ingat yang mana satu... hehe...

bahan-bahan :

5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50g marjerin
1 sudu kecil jintan manis ( kisar )
1 sudu kecil jintan putih (kisar )
2 sudu kecil serbuk udang kering (aku letak lebih )
garam
3 sudu besar cili boh ( aku letak lebih )
daun bawang @ sup ( tak letak sebab takde )
santan (untuk uli - aku tukar guna air)



aku masak kan ikut instint... dan sesuka hati aku menambah yang orang tak suruh... (sebab tak baca habis...hehe) konon2 rasa macam ada baca tapi bila baca balik takde rupanya... haha... aku memandai pergi tambah 1 sudu kecil ketumbar... ok diam!!! jangan gelak... memang tak lawak...

cara-cara :

1. campurkan je semua bahan di atas dalam satu mangkuk hayun gaul sebati
2. masukan air sikit-sikit sehingga menjadi play doh
3. cubitkan doh tadi mengikut size yang di kehendaki... ( aku cubit cute2 je untuk menyerlahkan kecomelannya macam aku... ngee ) lepas tu lenyekan dia di atas papan siput sidut tu
4. goreng sehingga keperangan

* buatlah sampai habis adunan...

ok itu je... selamat menyiput... :)



 
satu untuk engkau... satu untuk aku...

sungguh enak di makan begitu saja... sambil tonton setia hujung nyawa... nyumnyum...




kata hati : ...hati takde kata pa...





Friday, January 11, 2013

resepi #3 CHEEZY CHICKEN CROQUETTES

بسم الله الرحمن الرحيم


3 hari lepas punya story... niat di hati nak keluar rumah temankan housemate pergi terminal untuk beli tiket... dah alang2 keluar berniatlah untuk beli bahan mentah untuk masak... dah seminggu kot asyik makan telur je... muka pun dah jadi macam mama yokies... eh eh tetiba rindu lak nak tengok kartun yokies...

tapi bila tak jadi keluar makanya... aku pun menyelongkarlah laci ammu google untuk mencari2 resepi baru yang sedap... dan bahan asas dia sudah tentulah TELUR dah tu je lauk yang ada... tapi cari punya cari... resepi lain pula yang aku jumpa... jumpa je la nak buat takde bahan... so,bookmark je la nanti2 boleh cuba...

tiba2... roomate yang dari tadi asyik berbual dekat telefon melalui internet... sergah...
+ " eh... ko tengok resepi ape tu "
- " ni haa... resepi dia senang gila... tapi aku takde roti ngan ayam nak buat "
+ " aku ada... nak buat!!! tapi aku takde cheese ngn serbuk roti"
- " haa... buatlah... aku ade... amek la... "
+ " ok aku buat... "


maka dapatlah menikmati hidangan ini... tapi roomate yang tolong buatkan... hehe... jom tengok resepi dia...
resepi asal jumpa dekat sini CHEEZY CHICKEN CROQUETTES
tapi ni kitorang dah ubah ikut kesesuaian





Bahan-bahan:
3 keping roti (hehe...hambek ko...dia guna roti diet..kehkehkeh)
1 ketul isi ayam (rebus dulu)
Serbuk lada sulah
Daun sup (tak letak... sebab takde)
Garam
Cheddar cheese
1 biji telur
Bread crumb
Minyak



Cara-cara:
Kisar ayam dan roti hingga hancur.
Masukkan sedikit telur untuk mendapatkan adunan yang boleh dikepal.
Gaulkan dengan serbuk lada sulah, garam dan daun sup yang dihiris halus.
Masukkan cheese sebagai inti dan bentukkan mengikut kesukaan.
Celup dalam telur dan golekkan dalam bread crumb.
Goreng secara deep fry dengan api yang sederhana.





taraaaa... inilah hasilnya... nyummy...
ni baru betul mak mertua lalu pun tak perasan...
of coz lah tak perasan kan... sebab tak tau pun siapa... hehe


boleh lah cuba...
mudah... cepat... lazat... sluurrppp...

sungguh enak di makan waktu2 winter + exam macam ni...
sekali hidang... sekelip mata hilang... ngeh ngeh ngeh...





kata hati : terketar2 jejari menaip entry menahan kesejukan... grrrrr  (8 darjah celcius waktu ini)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...