jom ikut :

Saturday, April 13, 2013

resepi #6 ~ ayam masak stew


بسم الله الرحمن الرحيم


wehuuuu...rindu nak bebel dekat sini...tapi tak tahu nak cerita apa...ada idea tapi masa pula yang takde...sekarang dah mula buzy body dengan kelas2 tutorial...siapkan nota...baca kitab...makan...tidur...main...hohoho...

bila dah mula sibuk *eceh macam busy bebeno je kecohnya*...masa untuk masak pun agak berkira...mana nak buat itu...mana nak buat ini... *ok sekali lagi bajet busy giler...padahaaaaal* dan kerana itu aku lebih suka masak benda yang simple2...paling 'rajin' pun goreng telur makan dengan kicap...hohoho...sedihhh...

sebelum ni kalau nak cepat....paling aku suka...buka api letak periuk letak air dalam periuk...campak semua bahan dalam periuk...rebus...didih...siap...makan...muahahaha...senang kerja aku...memang paling gemar masak tomyam @ sup...sebab kita boleh gunakan kaedah rebus je ye puan2...tak payah tumis bagai...masuk je semua...biarkan sampai dia didih...senang kan??? hehe...

tapi bosan lah asyik makan lauk yang sama je bila tiap kali 'rajin'...tiba2 hari ni terasa nak masak ayam masak stew...of coz lah i tanya abang google dan paling penting cari resepi yang paaaaaaaaaliiiiiing mudah...cepat...

ok dah jom kita main masak2...
resepi asal kita ambil dekat sini CHETIESKITCHEN

ok bawah ni resepi kita...kita suka masak ikut naluri...jadi angaran tu boleh agak2 sendiri la ye...
dan guna bahan apa yang ada je...
dan ni nama nya 'AYAM MASAK STEW IKUT SUKA KO LAH'...hehe...



Bahan - bahan:

Bahan tumis :
1/2 sudu besar lada hitam - tumbuk (kita guna serbuk)
3 ulas bawang putih - ketuk (kita guna segenggam..sbb bawang mesir comel2 kot...*jenuh nak kupas*)
1 biji bawang besar holland - belah 6

Bahan lain :
1/2 ekor ayam - (kita guna 2@3 ketul - potong ikut suka)
2 biji kentang - dibelah 4 (kita guna sebiji - terbelah-belah *tak kira*)
1/2 biji capsicum - dipotong dadu (kita ganti cili - hiris)
1 batang lobak merah - dipotong memanjang dan tebal
sedikit brokoli (tak letak...takde)
1 biji buah tomato - belah 4 (kita belah 6)
Garam dan sedikit gula / bahan perisa (kita guna garam je)
*kiub ayam - sikit je
*1 s/b tepung jagung


Cara membuatnya:

1) Tumis bawang putih, bawang besar dan lada hitam hingga wangi
2) Masukkan ayam. Biarkan seketika
3) Tambahkan 3 cawan air dan masukkan ubi kentang.Masukkan juga garam dan sedikit gula *kita ganti kiub ayam *
4) Biarkan ia mendidih dan kentang empuk
5) Masukkan semua jenis sayuran (brokoli, lobak merah, buah tomato, capsicum Tutup periuk selama 5 - 7 minit.
6) Bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air.dan masukkan ke dalam bahan2 tadi.
7)Tutup api dan hidangkan bersama dgn nasi putih atau roti.
8) Bila ayam dan kentang telah masak sepenuhnya


siap...selamat menjamu selera...om nom nom nom...
haipp!!! cuci tangan dulu... baca doa... :)



kata hati : risau....bila call ibu kurang sihat...rasa nak balik sekarang je...ya Allah berilah kesembuhan & kesihatan buat kedua ibu bapa ku.... :(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...