بسم الله الرحمن الرحيم
erkk... kuih siput lagi... kemaruk betul ni...
masa hari tu buat kuih siput... up load picha dekat facebook... tiba-tiba, ada pula yang berminat nak order... adush... *tepuk dahi* baru first time buat kot... tiba-tiba nak buka untuk order??? tak berapa yakin nak ambil order... memandangkan nak buat dia agak remeh... sebenarnya kalau dah biasa buat tak remeh mana pun... menguli tu kita saya ok lagi... tapi bab nak menggentel tu... setengah hari kot duduk dekat dapur... *erkk berdiri kot yang betulnya* aiyayaya... menyiput sambil berdiri... *pengsan*
kuih siput ni sedap di jadikan snack... sambil-sambil mengadap laptop tengok cerita... layan facebook... sambil mengunyah... memang heaven la... tengok-tengok telap dah kosong... nak buat lagi??? owhh... ambil mood rajin dulu...
maka pagi jumaat 4 hari lepas... terseraplah mood separa rajin ke dalam diri... atas permintaan seorang akak di cairo nak order... jadi pagi-pagi lepas subuh merajinkan diri ke dapur menguli , menggentel & menyiput... tapi tak jual pun... saja buat dan bagi je... lagi pun buat tak banyak... tak laraaaaaaaaat!!!!!!... so, kita buat yang terlarat je la... jadilah buat rasa-rasa...
akibat daripada serapan mood yang separa rajin tadi dah menjadi terover rajin... kita buatkan yang separuh siput biasa dan separuh lagi siput sira... haaa... rajin tak???
sebenarnya nak tutup 'kegosongan' yang berlaku ke atas siput tu... nak cover baik punya kasi merah menyala... dan pedas-pedas sikit... manis-manis campur pahit-pahit sikit... kihkihkih...
* hahahambek ko panjang pulekk intronye *
RESEPI KUIH SIPUT <<< tengok sini
ni resepi untuk sira je kita bagi
resepi asal ambil dekat sini >>> KUIH GUNTING SIRA
actually dia buat untuk kuih gunting tapi kita olah buat dekat kuih siput...
dan resepi bawah ni kita olah ikut tekak sendiri.... hehe....
bahan-bahan :- 3 senduk cili kisar ( kita blend segenggam cili kering )- 3 ulas bawang putih ( tumbuk )- cuka- garam- gula- minyakcara-cara :1. panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga layu dan naik bau...2. masukan cili kisar... kita gorengkan dia...3. masukan cuka + gula + garam... seimbangkan rasa dia... ikut selera masing-masing...4. agak-agak dah garing... tutup api masukan siput dan gaul sebati...5. buka api... dan masak hingga sambal kering....
tadaaa... dah siap boleh makan...
kalau tak sabar... tak payah tutup api... sambil masak sambil ko makan... hehe...
kalau mak mertua ada jangan buat... tak sopan nampak sangat kegelojohannya... time takde je boleh buat... agaggaga... *syhhh... diam jangan bagitahu orang... kucing takpe*
nota hati : tangan dah gatal nak main jarum ngn benang lah pulak...
No comments:
Post a Comment