jom ikut :

Wednesday, December 19, 2012

tak kenal maka tak cinta

بسم الله الرحمن الرحيم


sekarang ni dah masuk study week... diam tak diam... kurang dari 2 minggu... lebih kurang lagi 12 hari... major, semua kuliah dirasat al-azhar akan mula menjalani imtihan fasa pertama pada 29 Dec 2012...
 
 fasa ni aku hanya ada satu paper je... pada 6 Jan 2013 nanti... tapi kena baca 2 kitab... 'ala kulli hal... insyAllah khair...

seperti biasa... macam tahun2 sebelum ni... sambut new year dengan kitab2 terchenta... weeee... i loike...



sekarang ni aku rasa dah jatuh cinta dengan 'adab & balaghah'... sebaaaaaabbb...
aku suka je subjek ni sebenarnya... tapi bila aku tak faham... secara tak langsung dia beri efek (tak ingat eja macam mana) pada hati aku dan membuatkan hati aku jadi tak tenang dan risau terlampau... dan natijahnya... aku repeat paper ni lagi... tahun 3 untuk kali ketiga aku repeat dan tahun 4 untuk kali kedua aku repeat... alhamdulillah... dulu main2... aku harap tahun ni aku lebih serius untuk subjek ni...

aku jatuh cinta... sebab aku dah mula faham apa itu adab... dah mula nampak keseronokannya... seronok sebenarnya bila kita belajar dan kita faham... tu yang buat semangat nak baca... cuba kalau tak faham... memang aku tak boleh paksa diri aku... last2 aku stress... masuk exam... tenung je kertas soalan tu sampai terbakar... nak nangis... tak guna dah... salah sendiri... terimalah padahnya... pernah terdetik dalam hati masa dalam exam hall dapat kertas soalan... " arghhh aku tak faham la dia tanya apa ni...dah la aku  tak baca...nak kua la" tapi bila aku ingat ayah dan ibu aku... aku kuatkan juga hati walau aku dah tau apa yang aku jawab... memang merapu habis... merapu mende nye... putih je kertas tu aku tengok...

sepanjang 5 kali aku mengadap 2 subjek ni... tak pernah sekali aku buat nota untuk subjek ni...baik tahun 3 atau tahun 4... tapi kali ni aku kena gagah... maklumlah sebelum ni aku tak minat... aku tak faham...  tapi kali ni aku tak tahu ada satu semangat yang buat aku yakin... dan aku percaya aku boleh... tak kenal maka tak cinta... ye dak??? aku buat nota ni weyhhh!!! dulu asyik copy orang punya je... sekarang diorang dah balik... padan muka terkontang-kanting kena buat... takpe... jadikan ini satu cabaran...

tapi... sebenarnya aku tak buat sorang2... wonder pet datang membantu... roomate aku taip... aku tolong edit,check kan je... dan top up mana2 yang kurang... apa yang penting kerjasama!!! weeee...

ok lah nak sambung dating...

Ya Allah, keluarkan kami dari gelapnya kebingungan dan muliakan kami dengan cahaya pemahaman. Ya Allah, bukakan kepada kami pintu-pintu rahmat-Mu, dan curahkan kepada kami khazanah-khazanah ilmu-Mu dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari segala yang mengasihi.

salam imtihan sahabat2... bit taufiq wan najah...


kata hati : eh..eh..tahun ni ramai plk org hapdet picha kawen... picha ank... 

Thursday, December 13, 2012

merindu tanpa kata...

بسم الله الرحمن الرحيم


hmm... ramai & banyak pula orang post status dekat mukabuka pasal tarikh hari ni 12.12.12...nasib hari ni hari rabu kalau tak, confirm ramai orang buat kerja kahwin hari ni...dengan aku2 sekali terjebak kang...erkk tetiba...


***********

Lewat petang.
Abi baru pulang dari kerja setelah dua hari 'berjihad' di hospital. Puteri kecilnya berlari-lari ke muka pintu. Lebih laju dari umminya.

Kak Haura': Abi, lama Kak Haura' tak ada Abi....(suara comel)
Abi: Ni! Abi Kak Haura' sudah balik... (tersenyum mesra sambil letak beg)
Kak Haura': Boleh Abi peluk Kak Haura' sekejap?
Abi: (Nada terharu) Mari sayang. Abi nak peluk lama.

Berdakapan

erat seorang Abi dan puteri kecilnya.

Ummi: Nanti Kak Haura' sudah jadi anak gadis, cik abang masih sudi peluk cium semua anak gadis kita?
Abi: Dah tentu! Rasulullah kan selalu peluk Fatimah.
Ummi: (tersenyum 360 darjah)

Moga-moga kita menjadi generasi ibubapa yang sentiasa tunjukkan penghargaan kepada anak-anak. Ketepikan keegoan. Curahkan kasih-sayang.

Insyallah, generasi muda pada zaman kita menjadi dewasa nanti...kuranglah kes terpedaya dengan cinta nafsu kerana cukup menikmati cinta halal di rumahnya. Bersama keluarga yang bahagia. Indahnya! Amin...

rasa nak balik peluk ayah sekarang je... rindu ayah usap2 kepala... rindu nak salam cium tangan ayah... rindunya... dah hampir sebulan tak dengar khabar dari ayah... nak dengar suara ayah... nak dengar usikan ayah... nak dengar kata2 semangat dari ayah... nak dengar ayah 'ceramah'... ayah nak balik!!!! erk....motif???

semoga ayah sentiasa dalam redha Ilahi...juga untuk ibu...ya Allah lindungilah mereka yang ku sayang... jagakan mereka di saat kami tidak mampu menjaga diantara satu sama lain...hasbunAllah wanni'mal wakil...


ustazah fatimah syarha said :
kalau kita rindukan seseorang, aura itu selalunya sampai. Berdoalah kepada Allah yang maha memahami, agar dapat mengubati 'rindu' kita semua...

ustaz don daniyal said :
"Kalau rindukan seseorang, baca AL-FATIHAH sambil tangan di dada. Dan berzikir kepada Allah dengan niat semoga dia merasai rindu kita padanya" :)

ustaz dekat sekolah dulu said :
"kalau kita rindu dekat seseorang sedekahkan al-fatihah untuknya"


kata hati : jasad di sini...hati di sana...



Friday, November 23, 2012

resepi #2 : sate kambing goreng



 بسم الله الرحمن الرحيم


seperti yang telah di janjikan pada entry sebelum ni... janji perlu di tepati bukan di capati... so, aku merajinkanlah juga diri ini untuk menghapdet... dah janji khen??? kenalah tunai juga walau tak ramai yang terjah sini... tapi takpe... no prob... sebab nanti aku boleh rujuk sini balik bila aku perlukannya suatu masa nanti (pergh ayat tak ley blah)... ehehh...

burppp... alhamdulillah... sate dah selamat pun masuk perut… dah habis pun proses penyahtinja (betul ke ea?)… tapi resepi baru nak up date… wahhh…suka nya kita tunggu lama2 ni (mata juling ke atas)… ahaks… memang sengaja peram lama2… sampai dah lupa apa bahan2 nya…hakhakhak…

oklah... kita straight to the point... hari ni kita nak masak sate kambing goreng… masak apa?? Kambing goreng sate… haa pandai!!! kambing tu yang goreng ko nanti... sate kambing goreng ye adik2… ok.. bolehlah sediakan pen dan kertas ye puan2…


Bahan2 yang kita perlukan :

Daging kambing
*Bawang besar / merah
*Bawang putih
*Jintan (tak taw putih ke manis main campak je apa yang ada dekat dapur…heee)
*Serai
*Gula Melaka
Lada sulah
Minyak
Garam
Gula

Cara2 nya :

1. potong daging ikut suka hati…basuh dan toskan airnya.
2. blend semua bahan2 yang bertanda (*).
3. campurkan bahan yang di blend tadi, garam, gula (kalau kurang manis), lada sulah dan daging, gaul sebati, dan perap 1 jam (lagi lama lagi bagus – saya perap sehari semalam )
4. panaskan minyak, masukkan daging yang sudah di perap.
5. goreng sehingga hangus garing / ikutlah selera masing2.
6. siap… dan boleh di hidang dengan apa saja ikut selera tekak nak telan... (ratah macam tu pon sodap...heee)


p/s : sukatan tu ikutlah suka hati, saya main campak2 je, gunalah instinct masing2 bila nak masak ye… hehe

ok... Selamat mencuba…


hati rindu : ...bestnya kalau dapat makan masakan ibu...


Friday, November 9, 2012

mary had a little lamb....little lamb....mbeekk...

بسم الله الرحمن الرحيم


masa raya haji hari tu... aku ada buat korban kambing seekor... atas arahan incik ayah
incik ayah : " ayah nak korban kambing seko...letak nama bla bla bla "
me : " ok... "
tanpa sebarang bantahan... saya yang menurut perintah... hoho

tapi... tapi... alamak... kambing!!! kenapa kambing??? why why why... terus aku resah gelisah ala resah duduk di anjung sakit rindu lalala... sakit rindu terus ko haa... *tetiba*... ada yang tak makan kambing... kononnya nanti pening la... panas la... bau kambing la... hehh sah2 la bau kambing... kang bau lembu musykil pulak kang... aku kalau makan pun buat geli2 kat tekak je la... nanti kang dah takde baru nak ngidam bagai... nyesal tak sudah... makan sangat tu, memang tak la kan... tapi kalau rezeki dah depan mata kita bedal saje... syukur ada dari takde... ngeee

dan bermula dari saat itu... hidup ku mula resah, nak mandi pun gelisah, makanan semua aku belasah... erkkk... kerana :
1. aku tak pernah masak kambing
2. aku jarang nak makan kambing
3. diorang kata, diorang pun tak makan sangat << housemate kata
4. aku mula berfikir resepi apa yang sedap untuk di masak supaya kami boleh makan bersama2... dan yang penting tak bau kambing!!! (berminggu2 jugak la aku memikirkan...gila lama fikir)
5. aku tak tahu nak masak apa
arghhh.... banyaknya unsur2 negatif di sini...

banyak jugak la hari tu aku dapat... 1/3 bahagian aku dan ustaz bagi lagi 1/3 bahagian... aku syak... mesti ada yang buat korban tapi tak ambil langsung bahagian dia... lepas tu dapat lak bahagian untuk setiap rumah... aku ambil je... tapi tak la semuanya aku makan... aku bahagikan kepada 5 bahagian lain... aku bagi kat kawan2 yang tak dapat... gila ko aku nak makan semua... dah la nak fikir resepi sikit punya lama... huhhhh... tapi takpe... ini adalah satu cobaan... adakah aku berjaya masak kambing dengan jayanya??? mari kita saksikan... (dah tak payah nak berangan sangat lah kan)

fikir punya fikir punya fikir sampai botak kepala gara2 kambing punya pasal... sungguh aku tipu... ahli fikir pun tak fikir macam aku... hari2 aku buka page resepi ' lamb chop ' ambil mood... tapi bila aku tengok gambar2 tu... kenapa aku rasa macam takde zukk je nak buat lamb chop ni... leceh pun ye... nak kena buat coleslow (aku tak reti eja) la... sos black pepper la... seriusly aku tengah malas... so aku reject... nak buat yang simple2 je tapi sedap hingga menjilat pipi... mak mertua lalu depan pun tak perasan... haha... yang ni memang over... tak terliur langsung... kalau ciken chop ke fish n chip ke terliur jugak la kalau aku tengok... arrgghhh... maybe sebab dia mr. kam kot... 
" maafkan saya kerana tak mampu menyukai kamu en. kam... " uhukk...

dan akhirnya... terlintas satu makhluk halus resepi di minda yang separa sedar ketika itu... tanpa berfikir panjang... walau aku dah buang masa berminggu2 memikirkanya... 
" arghhh... buat je la yang ni senang sikit... boleh ratah gitu je " monolog aku...
sungguh enak di makan begitu saja.... ohhh gardenia....


maka terhasillah SATE KAMBING GORENG.... yehaaaa.... " goreng pun sodap " nanti aku up date resepi dekat entry lain... cuci mata dulu... jangan pandang pada rupa... bukan sekadar rupa... tapi kita uji pada rasa... bla bla bla...



ok... tata... kepala aku tetiba rasa nak melayang... adakah kerana sate KAMBING goreng punya pasal??? mari salahkan kambing... atau kerana angin dekat sini sejuk hingga mencengkam otak???



nota hati : ombak rindu membadai di hati...







SPM...SPM...SPRM...hohhh

بسم الله الرحمن الرحيم


ehh!!!...sekarang budak2 tengah SPM kan??...so akak doakanlah adik2 yang ambil SPM tahun ni dipermudahkan untuk menjawab soalan dengan hati yang tenang...
semoga berjaya dunia akhirat...

9 tahun sudah ku tinggalkan...


eh..eh....tua dah rupanya (tapi perangai macam budak2)....tapi aku rasa macam baru je keluar dari dewan exam tadi jawab soalan....sekejap je masa berlalu....kalau aku rindu kawan2 masa sekolah aku tengok benda ni....jauh aku bawa dia terbang taw...ko hado???...wahhh rindunya zaman kanak2 ribena....ada prob macam takde prob...kita enjoy....tapi bila umur dah meningkat ni....jangan harap kau nak lari dari probs...sila lalui dengan matang....agagaga....




kata hati : dingin angin kota pantai....tidak mampu membekukan rindu ku....


Saturday, October 27, 2012

korban hati dan jiwa....

بسم الله الرحمن الرحيم


SALAM EIDUL ADHA DARI PERANTAUAN
...
...
...
...
...
...

















mbekkk.... moooo.... mangsa2 yang telah terkorban pada 2009 & 2010

dari 2006 sampai 2012... tiap tahun beraya haji di rantauan... tiap kali lepas solat raya terus terjah kedai2 daging yang ada buat korban... memang berbeza dengan negara sendiri... ikutkan aku ni memang paling ngeri dengan darah... ngeri ok!!! sebab tu cita2 aku nak jadi doktor aku cancel siap2... tengok darah kat tangan ayah selumbar je aku rasa nak nangis campur nak pitam... siap ayah paksa suruh keluarkan selumbar... melalak2 aku tak nak... " alah... suruh la ibu... tak nak!!! " tapi aku gagahkan juga... sambil korek kayu selumbar sambil telan liur... rela paksa... ayah memang sengaja... huhu... ok cerita aku dah ke laut...

tapi bila kat sini... tengok selamber je diorang sembelih kat tengah2 jalan... dengan darah membasahi jalan... pulak tyme tu hujan jek... dah macam ada kes pembunuhan beramai2 je aku rasa... perghh... lagi buat aku rasa mual2 nak pitam semua ada... dengan darah merah hangat berserta bau lagi... ya Allah tuhan je tau tyme tu... dah tu tak kan aku tak keluar rumah tiga hari berturut2 kut (eleh macam tak biasa je kan) ye la kata raya... nak la pergi beraya rumah orang ajak makan... nak tak nak... gagahkan juga la... tapi, tu dululah masa mula2 kenal bumi mesir... bak kata orang ' alah bisa tegal biasa ' bila dah lama kat sini... dah lali... rilex jek siap lalu pijak darah lagi... huhu... kat malaysia memang tak kan rasa lah suasana macam ni...






masa family aku datang sini... ayah aku pun excited nak tengok cara diorang buat sembelih... selesai solat raya... balik rumah tukar baju... dan terus keluar pergi tengok orang sembelih korban... dia pergi sorang2 tinggalkan ibu... sampai nak zohor baru balik... tu pun ayah cakap dia tak puas hati " ayah nak pergi tengok orang sembelih lembu pulak " ... semangat kau... dari pagi sampai aku cakap


" ayah jom pergi raya rumah kawan along... dia ajak makan2... ayah tunggu je situ kitorg pergi sana... "

balik beraya sambung balik pergi cari orang sembelih lembu... sebab dekat sini diorang banyak sembelih kambing...kadang dah nak petang baru sembelih lembu...

 ada gaya wakil rakyat melawat kawasan tak??? hehe... ayah kite comel!!! hikhik...


dan sepanjang aku study kat sini... tahun 2011 je aku dapat beraya haji kat malaysia... rezeki raya haji tahun tu akhir 10... so dapat lah rasa... tapi boring gila kot... sebab tak semeriah kat mesir... memang berbeza... lagi la johor... tak meriah mana pun macam belah2 pantai timur ke utara (aku agak je la) sebab belah2 sana diorang kata raya haji lagi meriah dari aidil fitri... so aku iye kan aje la... hehe

alhamdulillah... tahun ni beraya di perantauan lagi bersama sahabat2...tapi aku rindu nak raya bersama dengan family aku lagi dekat sini lagi... korban hati dan jiwa demi sekelumit ilmu... hukhuk...


...taqabballahu minna wa min kum...




nota hati : blog aku dah tak de label bagi setiap story... sebab aku kan ' RAJIN ' nak menglabel2 ni... so lepas ni semua sama label... tiada perbezaan kasta... ngeee



Sunday, September 23, 2012

not my taste... hokeyyy!!!

 بسم الله الرحمن الرحيم


A : “ eeee… ensem la lee min ho ni… aku suka ar tgk muka dia… cute “
B : “ ye ke?? Biasa je aku tgk “
C : “ hmmm… boleh la… ensem la jgk… tp aku lg suka yg ni… macho “


Amboi !!! kalau layan Korean… semua nak komen… ensem la… cute la… comel la… ( eyh… comel ngn cute tu tak sama ea? )… what eva… kita masing2 ada taste yang berbeza… kadang pada mata kita ok jek… tapi pada mata orang lain biasa2 jek… takde la ok mana pun kan… hmmm

Macam tu juga lah kalau nak kata pasal pasangan idaman… masing2 ada taste tersendiri…


A : “ ko suke org mcm mana ea? “
B : “ aku suke gelap, tinggi, tak nak yg gemuk, bla bla bla… “
C : “ aku suka yg sedang2, kulit pn biasa2 jek bla bla bla… “

Eh… kalau dekat sini kan... ada borang ‘bait muslim’ (cari jodoh) , dia tanya benda2 ni… kadang tak tahu nak isi apa (ambil je lebih… isi tak juga… lagi la nak apply…he3 ) dulu masa baru2 sampai takde hati nak isi sebab dah kena ‘tanda’ so tak perlu lah kot… tapi bila ‘tanda’ tu dah expired pun masih takde hati nak isi… jangan di tanya kenapa…

Kalau orang tanya aku… aku akan jawap… of coz la nak yang kaya, berduit, beruang ( nampak tak mata duitannya lagi materialistik ( betul ke aku eja ni? ) di situ… haha… ok, aku tipu ) yang penting Korean look… kan sekarang orang tengah gila Korean… hehe… tu kalau aku setakat tengok time tu, minat time tu boleh la… takde la aku nak terbawa2… oh tidak!!!

** ehsan dari abang eFBie **

SEBAB…

Aku lagi suka lelaki berkulit gelap macam ayah aku… boleh gitu?? kan perempuan lebih suka cari yang ada ciri2 macam ayah dia juga...so?? Hehe.. rupa ni, aku tak pandang sangat...yang penting sedap mata memandang dah kira ok la tu… takde la nanti aku nyampah nak tengok muka dia hari2 kan?? hehe…

“ nak orang mana? Jauh ke dekat? “

Aku nak yang sebelah rumah… senang buat majlis sekali arung… jimat duit laki aku… tapi masalahnya takde la pulak… cari yang jauh2 sikit la… tapi tak nak jauh sangat takut nanti gaduh nak balik raya… haha… nak johorean jugak!!! Boleh tak?? ( ada unsur2 perkauman ye di situ )… tapi aku kawan je dengan semua… aku suka je dengar dialek2 negeri2 lain… best apa… sebab johor bahasa biasa2 jek… paling tak pun jawa, bugis, banjar tu je la… tu pun kompom aku tak faham… haha…

Hmmm… ada lagi lain2… tapi mana boleh all out… sikit2 je dah la… pecah kaca rahsia nanti… hehe… tapi orang selalu cakap apa yang kita nak ni jarang dapat… silap2 dapat apa yang kita tak nak…

“ kadang2 kita tak dapat apa yang kita minta, tapi DIA bagi apa yang kita perlu “

insyAllah… apa yang DIA bagi tu insyAllah itu lah yang terbaik sebenarnya untuk kita…
yakin & redha...

tapi yang paling penting bagi perempuan kalau nak terima/cari lelaki ( suami )… yang penting sekali  tengoklah agama & akhlaknya… yang boleh membimbing dunia & akhirat ( paling utama )… sebab kita nak sama2 dia lagi bila di syurga ( insyAllah )… ke ada yang tak nak??  Tak nak sudah!!! Aku nak!!! Yang lain2 tu dunia jek…

eh… aku ada teringat… masa berurusan di cairo…


ust A : “ ustazah johor kat mana? “
me : “ johor bahru… tampoi… “
ust B : “ owhh… orang Bandar ni…. Ni mesti mahal ni… paling2 10k dalam tangan… “
me : “ (senyum )

“ eh… eh… ustaz ni… ayah saya tak cakap apa2 pun… insyAllah dia tak akan menyusahkan… “ ( dalam hati )

keberkatan DIA, juga restu ibu ayah yang penting... utamakan yang wajib... ambil yang sunnah... yang makruh di jauhkan apatah lagi yang haram...

erk... tak nak yang serius sangat + skema alam... hehe... peace!!! ^^,


kata hati : ...menanti signal dari-NYA... ^^,


memang selalu macam ni...




wah!!!! 
seronok gilerrrrrrr... 
semangat aku buat karangan 360 patah perkataan.. 
dalam sekelip mata hilang!!!!!!
arghhhh.... 
tensyen aku.... 
mood mengarang tengah ada... 
tinggal nak publish... 
boleh pulak tangan ni gatal pergi 'undo' sampai clean... 
benci la macam ni...
majuk...
eeeeee...
nak kena rotan tangan ni...
lain kali jangan gatal...
huk huk huk... 



hahahaha ( gelak setan) ... padan muke ko!!!!!!!



Friday, September 21, 2012

kalau sekarangkan best.... ^^,

بسم الله الرحمن الرحيم


rasa rindu sangat2...lagi2 asyik termimpi2 jek...apakah??mybe asyik terfikir2 & berangan kuat sangat kot...semenjak berbelas2 menjak ni asyik mimpi malaysia jek...hmmm...

bila call ibu...borak2...tiba2 ibu boleh buat cerita lawak pula rasa.. tapi mendalam maksudnya tu...
" maafkan anakanda  ayahanda & bonda "

mybe ayah & ibu nak sangat aku konvo & balik tahun ni juga...maka terbit lah idea ibu yang agak lawak bagi aku... tapi sentap sebenarnya...
ibu : " kalau naik konvo tahun ni tak boleh ke?tahun depan abes exam balik terus tak yah konvo "
me : " hahaha...(tergelak aku dengar)...ibu ni...orang tak lulus nak naik konvo buat malu jek...kalau tak lulus 1 ke 2 takpe lah jugak...ni 5 banyak tu...nanti orang tanya segan je nak cakap "

hehe...ibu, ibu, tak terfikir pula ibu boleh fikir macam tu...tapi sedih hati ini bila dengar...sedih2 juga, tapi ada part yang paling aku suka ialah " BALIK "..ulang suara " BALIK "...hehe aku memang pantang kalau sebut perkataan balik... laju jek... dan aku bagi cadangan... ( macam best je kan kalau dapat balik sekarang... berangan sudah...)

me : " kalau macam tu tahun depan lepas abes exam along balik la...boleh ibu? ayah bagi ke? "
ibu : " ayah kau kalau ada duit boleh jek...tengok la..kalau ada tahun depan lepas exam balik la "
me : " lepas tu nanti datang sini balik ea, konvo "

hehe...tersengih2 aku bila teringat apa yang ibu cakap...melompat2 hati ni nak terkeluar...best juga cadangan ibu tu...tapi kalau dapat balik sekarang lagi best...rindu sangat ngan ayah & ibu...rindu angah & abang juga...

* setahun sudah berlalu *


** tahu..di sebalik maksud tersirat tu...ibu rindu sebenarnya..cuma tak cakap je...hehe..



kalam qalbi : ...tahun ni cuba buat sehabis baik...jangan kantoi lagi...







aku suka dia ^^,










kalam nafsi : ya Allah, jika dia rasa seperti yang ku rasa, maka gerak kan lah hati nya untuk memulakan langkah...jika tidak, hindarilah perasaan ini untuk nya...


# secret admire # cinta halal

Tuesday, August 7, 2012

nak pahala???

 بسم الله الرحمن الرحيم


”Ada 5 perkara yang kalau kita lihat sahaja kita akan dapat pahala, (1) melihat kaabah, (2) melihat Al-Quran (3) melihat kedua ibu bapa (4) melihat air zam-zam, dan (5) melihat orang alim..”

subhanAllah...begitu sayang-Nya Allah pada kita dengan hanya melihat sahaja kita boleh dapat pahala...

1- melihat ka'abah : sentiasa berdoa agar dapat menjadi tetamu-Nya bila tiba masanya...

2- melihat al-quran : tengok saja dah dapat pahala...apatah lagi bila kita membacanya...tiap 1 huruf yang kita baca ada ganjaran-Nya...subhanAllah...

3- melihat ibu bapa : nak lagi berganda pahala berbuat baiklah pada kedua ibu bapa kita sementara mereka masih ada...andai sudah tiada doa anak yang soleh/solehah lah yang menjadi penyelamat mereka...

4- melihat air zam zam : air yang tak pernah surut walau dah berbilion2 orang meneguknya...

5- melihat orang alim : hadirlah ke kelas2 agama...kerana di situlah terdapat ramainya orang2 alim...



kata hati : rindu haramain...jemputlah aku sebagai tetamu Mu ya Allah...

Thursday, June 21, 2012

29 hari lagi!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

alhamdulillah...masih di pinjamkan nafas untuk terus menikmati kehidupan yang sementara ini...semoga iman yang senipis kulit bawang sentiasa terpelihara...

" wahai Tuhan yang membolak-balikakn hati, tetapkanlah hati kami dalam ketaatan dan agama (Islam) "

diam tak diam dah masuk bulan Sya'aban dah...tinggal 29 hari sahaja lagi untuk menjalani ibadah puasa...

" ya Allah sampakailah kami ke bulan Ramadhan "


********



Dalam bulan Syaaban, juga terdapat banyak peristiwa-peristiwa penting yang telah berlaku. Mari hayati peristiwa-peristiwa ini! ^^

PERISTIWA-PERISTIWA DALAM BULAN SYAABAN

1. Malam Nisfu Syaaban

Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : “Telah datang Jibril a.s pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata , Ya Muhammad,pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilahdan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit !”

2. Penukaran Arah Kiblat

Sebahagian ulamak sirah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap Baitullah pada 15 Syaaban semasa beliau mengimamkan solat. Sebahagian ulamak mengatakan pada solat Asar, ada yang mengatakan Maghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat Isya’. Rasulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke Baitullah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum.

3. Peperangan Bani Mustaliq (Muraisi’)
Bani Mustaliq ialah salah satu puak dari kaum Yahudi. Mereka telah merancang untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seorang sahabat dari puak badwi. Peperangan ini adalah turutan dari peperangan bani Quraizah, kaum yahudi yang telah dihalau oleh Rasulullah SAW keluar dari Madhinah. Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaaban, 5H. Pasukan kaum muslimin dapat melumpuhkan pasukan Bani Mustaliq.

4. Peperangan Zat Al-Riqa

Peristiwa peperangan Zat Al-Riqa tercetus akibat pengkhianatan di kalangan kabilah-kabilah Nadj terhadap kaum Muslimin. Tragedi ini telah mengorbankan sehingga 70 orang kaum muslimin.Peperangan ini dinamakan Zat Al-Riqa (peperangan yang bertampung) oleh kerana tentera Islam pada ketika itu ramai yang telah pecah tapak kaki ketika dalam perjalanan.

Jawatankuasa IHRAM
PERUBATAN Cawangan Mansurah 2011/12



nota hati : ...ya Allah jemputlah aku & sahabat2 sebagai tetamu-Mu di Ramadhan ini...



Saturday, June 16, 2012

intihabat vs istirahah

بسم الله الرحمن الرحيم


 masa berbaki 7 hari sahaja lagi untuk last paper (usul feqh)!!!dah khatam??oh belum ku buka lagi kitab itu... -..- betul2 cuti la ni kan...grrrr...


************


Hari ni 16 Jun 2012, adalah hari penentuan bagi rakyat Mesir. Pilihan Raya Ulangan bagi menentukan siapa yang layak bergelar President Mesir selepas revolusi 25 Jan 2011, menjatuhkan pimpinan Husni Mubarak tahun lepas. Adakah Ahmed Syafiq (pro Mubarak) atau Dr. Mohamed Mursi (Ikhwanul Muslimin) ??
sama2lah kita berdoa agar kemenangan berpihak pada Islam...

" jika ada dua di antara kalian 1 memperjuangkan Islam 1 lagi tidak maka pilihlah yang memperjuangkan Islam, dan jangan sekali2 menjadikan orang kuffar itu sebagai pemimpin "
pernah dengar kalam macam ni tapi tak ingat dari sumber mana...oh my bad!!

Umat Islam dilarang sama sekali meminta bantuan / pertolongan atau menjadikan mereka (kuffar) sebagai pemimpin kerana telah jelas mereka adalah musuh Islam.

firman Allah azza wajalla :
“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu jadikan orang-orang kafir itu menjadi pemimpin kamu, padahal mereka bukan dari kalangan orang mukmin (yang benar), apakah kamu mencari satu alasan yang nyata bagi alasan bagi Allah untuk menyiksamu?” - An-Nisa’:144.
“Kabarkanlah kepada orang-orang munafik bahwa mereka akan mendapatkan siksaan yang amat pedih. (Yaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah.” (An-Nisaa’ : 138-139)

* speechless bila tengok pic ni * -.-

Kemenangan tidak akan mungkin digantungkan dengan pertolongan dan berteman dengan orang-orang kafir, yang mereka sudah terang-terangan memusuhi kaum muslimin.


firman Allah azza wajalla :
“Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan shalat dan menunaikan zakat, seraya mereka tunduk kepada Allah.Dan barangsiapa mengambil Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman menjadi penolongnya, maka sesungguhnya pengikut (agama) Allah, itulah yang pasti menang”. (Al-Maidah : 55-56)

Bila satu persatu kemenangan berpihak pada Islam, semakin hampirlah masa nya...
Fikir-fikirkan dan selamat beramal...


***kamus arab - melayu :
intihabat : pilihanraya
istirahah : istirehat


p/s : amboi kau bedah seronok bebenor bercuti yeww...sampai kitab tak bersentuh...huh... -..-'


Thursday, May 31, 2012

kau lah inspirasiku...

بسم الله الرحمن الرحيم



terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....



30 mei
selamat hari lahir ayah...semoga Allah merahmati & memberkati mu dalam tiap langkah  mu ayah...semoga Allah membalas jasa ayah , pengorbanan & kesabaran ayah dalam mendidik kami...

terima kasih ayah...kau lah inspirasiku, idolaku, semangat dan kekuatan ku...

31 mei
dengan secara rasmi ayah pencen dari dunia pekerjaan...selamat bersara ayah...

sayang ayah rindu ayah...





Wednesday, May 30, 2012

barang yang lepas usah di kenang...

بسم الله الرحمن الرحيم


alhamdulillah...dua paper dah pun berlalu...tinggal 5 paper sahaja lagi untuk di pulun...

walaupun begitu...hati masih belum boleh rasa tenang selagi natijahnya tak tahu...
usaha sudah...ikhtiar pun sudah...tinggal untuk bertawakal yang tinggi hanya pada-Nya...
dan doa yang perlu di pertingkatkan semaksimum yang mungkin...
selebihnya mohon agar di campakkan rasa redha dengan apa yang akan di takdirkan nanti...


risau tahap maksima bila teringat...soalan senang gila!!!tapi jawapan...wallahu'alam...memang kalau teringat rasa nak nangis je...tapi apa pun dah usaha...so sekarang tawakal je la...nak letak target tinggi2 pun rasa cuak...takut apa yang di harap tak seperti yang di harap...so biasa2 sudah...


" ya Allah...jadikanlah kejayaan itu yang terbaik untuk ku dan sahabat2...dan seandainya kegagalan itu yang terbaik maka jadikanlah kami di antara orang2 yang sabar dan redha... "

bukan senang untuk redha...hanya orang2 yang DIA campakkan rasa sabar dan tabah sahaja...
semoga kita tergolong di dalamnya...Allah3x


* take a break bebeh *



tadi balik exam singgah supermarket fathalla saja beli benda ni banyak2...hari tu beli sikit tak sempat sampai exam dah habis...ni stok sampai selasa minggu depan...agak2 sempat ke tak ea?...

" makan coklat nanti gemok ar!!!..."
"ah tak dulik aku nak gemok!!!...aku makan banyak mana pun tak gemok gak..."
* dah tak tahu nak makan apa bagi gemuk *erk bukan gemok gedempol tendang masuk gol!!
tapi nak tambah berat je...kurang lagi 2 kilo... susahnya nak naik...senangnya nak turun...lahai...



nota hati : ...nak balik...nak balik...nak balik....tak nak duduk sini lagi!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...